Hoppa till sidans innehåll

Värdegrund i fokus på Macron Cup

26 APR 2015 20:07
En All Star-match för alla spelare ersätter den traditionella finalmatchen i Macron Cup.
  • Skapad: 26 APR 2015 20:07

Ungdomsidrott ska bedrivas med respekt för killar och tjejers behov av breddidrott och för undvikande av tidig utslagning ska resultaten ges liten uppmärksamhet.

Så heter det i teorin inom svensk ungdomsidrott, men verkligheten ser på många håll helt annorlunda ut. Utslagning, selektering, toppning är begrepp som är alltför vanliga i ungdomslag. Istället för att skapa framtida OS- och VM-medaljörer, bidrar det istället till att ungdomar lämnar idrotten i allt för tidig ålder.

Även Pierre de Coubertin, som grundade de moderna olympiska spelen, hävdade att alltför stort fokus låg på segrandet i sitt klassiska citat: "The important thing in life is not the triumph but the struggle, the essential thing is not to have conquered but to have fought well."

För att avdramatisera tävlingsmomentet i sin verksamhet väljer alltså Nyköping Knights att helt enkelt ta bort finalen från turneringen Macron Cup som spelas i Nyköping den 30-31 maj.

På detta sätt markerar föreningen tydligt mot den selektering och toppning som förekommer inom ungdomsidrotten i allmänhet. Det finns nog med tävlingsmoment i varje enskild match som ingår i turneringen.

Istället för final avslutas turneringen med en ”All Star-match” där alla spelare från de deltagande lagen blandas och spelar. Nyköping Knights hoppas därmed få en värdig avslutning på turneringen med fyra lag som åker härifrån som vinnare istället för bara ett. Dessutom får spelarna lära känna andra ungdomar som de nu får spela med och inte bara mot.

Faktaruta

Macron Cup består av två delar. U12 spelar på Arnöparken lördagen den 30 maj och U15 spelar på Rosvalla söndagen den 31 maj. Deltagande lag förutom Nyköping Knights är Karlskoga, Skövde och Stockholm.

Läs mer

Föreningens värdegrund

Macron Cup 2015

Skribent: Knights News


Följ Knights på Facebook Följ Knights på Instagram Kontakta Knights

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Postadress:
Nyköping Knights Basebollklubb - Baseboll och Softboll
Skördevägen 12
61146 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0702521739
E-post: This is a mailto link

Se all info

Glasögonmagasinet

Toyota Motorcity

Macron