Hoppa till sidans innehåll

En frusen amerikan i stan

04 JUN 2012 21:19
Trots att almanackan säger juni så har temperaturen stora problem att komma upp över tio och man kan inte annat än förstå Nyköping Basebolls amerikan Thomas Dore som fryser när vi sätter oss ner för att prata lite om hans äventyr i Sverige och Nyköping.
  • Skapad: 04 JUN 2012 21:19

Hur hamnade du i Nyköping av alla ställen?

En av mina lagkompisar förra säsongen i Durbanville kände Peter (Ström) sedan tidigare så när vi så småningom fick kontakt via internet och Skype så kändes det som en intressant utmaning att testa på att spela i Europa efter säsongen i Sydafrika.

 

Vad känner du att du kan bidra med i lilla Nyköping?

Förutom att göra det jag älskar mest, att spela baseboll och försöka hjälpa Nyköping Baseboll till fler segrar så hoppas jag att kunna hjälpa till att sprida och utveckla sporten kanske framförallt på ungdomssidan då det är där grunderna för framtiden läggs. Sverige är ju en ung baseboll-nation om man jämför med USA…

 

Fast om man ska vara helt ärlig, att som amerikan åka till Sydafrika och Sverige för att spela baseboll kan väl knappast ses som en merit i den egna karriären?

Efter att tidigare ha hållit uppe med basebollen i två år så är nog tanken på en karriär i sporten körd, det inser jag, men att kunna spela vidare på lite lägre nivå och samtidigt få se andra kulturer och världsdelar är värt en del det också!

 

Hur står sig den svenska basebollen mot den sydafrikanska och den amerikanska?

Mot den sydafrikanska så tycker jag att det är ganska lika, dom har fotboll och rugby att slåss emot och i Sverige är det ju fotboll och ishockey som dominerar.

I USA så spelar ju alla från barnsben och sporten är ju jättegammal där så det går ju inte att jämföra riktigt… men ska jag försöka så…, Korpen ligger nog närmast till hand…

(Och här måste jag berömma Thomas för den långa stund han satt och tänkte ut hur han skulle svara på bästa sätt utan att verka nedlåtande, även om svaret kanske var väntat…)

 

Nu har du varit i Sverige en dryg månad, vilka är dina intryck hittills?

Ett underbart vackert land, så mycket vatten och sjöar överallt och så Stockholm som är en underbar stad att besöka. Och sen vädret ja… Att först spela i Sydafrikansk sommarvärme och sedan komma hit var en chock, alla har dock försäkrat mig om att den svenska sommaren är värd att vänta på, jag hoppas att dom har rätt…!

 

Svenskarna?

Avslappnade, strukturerade och vänliga när man väl lärt känna dem. Alla pratar engelska vilket givetvis också underlättar för mig som utlänning. Svenskarna är också väldigt ordningssamma, man går absolut inte över gatan förrän det lyser en grön gubbe!! Men att stoppa i sig snus och förstöra hälsan på andra sätt går bra så länge man inte går mot röd gubbe! *skratt*

 

Nyköping?

En oerhört liten och mysig stad som jag ser fram emot att få se i riktig svensk sommarskrud. Jag har redan förälskat mig i hamnen och ser fram emot alla onsdagsträffar med veteranbilarna. Och jag lär känna nya människor varje dag så det känns som ett underbart ställe!

 

Till sist Thomas, vilka svenska ord har du lärt dig?

*skratt* Faktiskt inga alls! Det verkar som alla använder mig som att träna sin engelska på så jag hör inte så många svenska ord i sitt sammanhang faktiskt, men jag får nog försöka att snappa upp några åtminstone som man kan ta med sig hem!!

 

Tack Thomas för pratstunden och lycka till i helgens matcher!

 

 

 

Fakta:

Thomas Dore jr

Född 1986 i Chicago, USA

Ekonomi-examen 2009

Klubbar i karriären:

ESAA All Stars Little League, Chicago Crusaders, Renegades Baseball, St Ignatius Wolfpack, Norwood Blues, Lombard Orioles Santa Clara Broncos (college), Durbanville (Kapstaden i Sydafrika) och nu Nyköping Baseboll samt Stockholm Baseboll

Övriga intressen:

Resa, se andra kulturer, musik, konst, foto, möta människor

 

Skribent: Jimmy Steen


Följ Knights på Facebook Följ Knights på Instagram Kontakta Knights

 


 

Sörmlandsidrotten

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet

Riksidrottsgymnasium i Leksand

Little League Sverige

Major League Baseball

 

 

Postadress:
Nyköping Knights Basebollklubb - Baseboll och Softboll
Skördevägen 12
61146 Nyköping

Kontakt:
Tel: 0702521739
E-post: This is a mailto link

Se all info

Glasögonmagasinet

Toyota Motorcity

Macron

Sörmlands Sparbank